Monday, March 14, 2011

bahaya hujan di Malaysia akibat loji nuklear meletop..?

pagi td telah berlakunya letupan loji nuklear di Jepun akibat daripada mesin penyejukan nuklear yg rosak kerana gempa bumi yg berlaku di  jepun..dan sekarang tgh heboh di FB dan website mengatakan hujan asid akan berlaku di beberapa negara asia termasuklah malaysia dan hujan itu amat bahaya jika terkena badan kita.adakah benar cerita itu.pagi td telah berlakunya letupan loji nuklear di Jepun akibat daripada mesin penyejukan nuklear yg rosak kerana gempa bumi yg berlaku di  jepun..dan sekarang tgh heboh di FB dan website mengatakan hujan asid akan berlaku di beberapa negara asia termasuklah malaysia dan hujan itu amat bahaya jika terkena badan kita.adakah benar cerita itu.


 mmg benar berlakunya letupan loji nuklear di jepun tp hanyalah letupan hidrogen dan semuanya terkawal tidak seperti yg dihebohkan oleh sesetengah website dan FB..dan ade juga sedutan dr sms n  FB "I personally don't like to spread this type of panic msgs but sometimes no harm to b extra careful n protect our loved ones..A nuclear power plant in Fukumi, Japan exploded at 4:30 AM today. If it rains tomorrow or later, don't go outside. If you are outside, be sure that you have rain protectors. It's acid rain. Don't let it touch you. You may burn your skin, lose your hair or have cancer."
jelas sekali berita ini tidak benar..tiada wilayah FUKUMI di jepun,yg ade hanyalah FUKUSHIMA..berita luar negara TV3 yg aku dgr pkul 8 td pula sah mengatakan khabar angin ini tidak benar..t
iada hujan asid..

petikan y ak ada ambk kt > sini <...
meh tgk smua..

boleh tw berita dari mane?
aku tgh tgk tv jepon..
xde pon berita letupan kt fukumi stakat ni..
yg ade kt fukushima kul 11 pg td waktu jpon..



mesty xpham kan tlis bnda apa 2..

ni ape yg faham berdasarkn tv yg aku tgk..

klu tgk dlm gmbor tu, reaktor ade 2 teras lapisan la..satu lapisan luar (kelabu), satu lagi lapisan dalam (pink)
bahan nuklear yg bahaya tu ade dlm lapisan dalam yg ade air (biru) tu..
letupan yg jd sebelum ini dan arini ni (11pagi tadi) adalah letupan hidrogen..
means hidrogen terhasil dgn byknye dan die terkumpul kat area2 lapisan kelabu tu..bile dah byk, tekanan makin tinggi lalu meletup!!!

maka yg meletup tu bkn keseluruhan reaktor tu, tp bhgian lapisan kelabu tu..
dan klu ikot yg die ckp, bhgian pink tu xtjejas sbb die dbina dgn ketebalan yg tggi utk tahan tekanan yg tggi dibhgian dalamnya..

cumenya, yg drisaukn, bhgian dlm tu perlu disejukkan..
sbbnye, lpas je gempa bumi terjd, reaktor akan automatic brenti, dan mesin utk sejukkan bhgian dlm lapisan pink tu akan bjalan..

tp malangnye aritu jd gempa dan tsunami dan mesin utk sjukkan tu rosak.. xdpt jalan..
dorg rsau kalau xdpt sjukkan, bhgian dlm akan tlalu pnas, dan kmungkinan utk mletup tu ade (akibat tekanan tinggi)

tp stkat skrang, proses utk sjukkan bhgian dlm msih bjalan, dan terkawal..

wallahualam..

p/s :- just sharing... ak pun kopis kt 1 p.cik goggle ney..

0 464 pengomen tegar !:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright@IZZATY HEDRY