Monday, April 18, 2011

Blog Yang Tak Guna AKAUN GOGGLE akan DIHAPUSKAN...SILA GERUN CEPAT

ary ney dh bnyak zaty npk entry y mcm ney.,
mula2 xendah pun...wat jual mhai...
tp xsat jari ney gatai nk bka jgk.. ingt kn men2 tp btol beb...
so zaty dah siap buat akaun gmail ney...
ampa bla lgi?
kna buat cpt taw... xsusah pun...
zaty dah mnx share ngn akk kujie ..


Setelah 8 tahun Google membeli perkhidmatan percuma Blogger,  Google mengumumkan mereka akan menghentikan sokongan untuk pendaftaran masuk ke akaun Blogger menggunakan akaun selain daripada akaun Google.  Selepas 25 Jun 2011, mereka akan memadam akaun tersebut, bersama blog-blog yang didaftarkan pada akaun tersebut.


Baca selanjutnya di sini – Google Ingin Memadam Pengguna Blogger Yang Tidak Menggunakan Akaun Google . Terimakasih Amanz untuk maklumat ini.
Bagaimana nak tukar email login ke blog? Saya pernah buat tutor Cara Tukar Username Blogspot, Hari ni saya nak menukar akaun pendaftaran masuk blog Intan, jom kita buat sama².





1. Create akaun gmail
Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.
2.  Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings >Permissions > klik Add Authors >  Masukkan email  gmail > klik Invite.
3.  Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.
4.  Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )
5.  Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.
6.  Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.


mudah dot mai ….. kan?  Tak sampai 5 minit dah siap.
Kalau ada 3-4 blog lain , ulanglah langkah ini sehingga  kesemua blog berkumpul di bawah satu username sahaja.
Cara Lain Untuk Berpindah Menggunakan Google Akaun klik  – blogger legacy claim
Maklumat di buzz blogger menyatakan : Sekiranya anda pernah login akaun blogger walaupun sekali sejak tahun 2007, notis ini boleh diabaikan.
Saya andaikan blogger yang mendaftar tahun 2008 tiada masalah , cuma bagi blogger² senior zaman dinasour yang masih menyimpan blog sandarkan pada kenangan yang perlu memberi perhatian pada notis ini. Saya masih ada blog zaman 2005 – masih guna template klasik.
p/s – saya tak tahu cara lain, kalau ada bolehlah berkongsi.


2 464 pengomen tegar !:

cik fza said...

betul ke ni?
tapi memang dh daftar akaun gmail :P

☀ Izzaty Hedry☀ said...

@cik fza


btol.....
kira ok la 2 dh dftr ats akaun gmail...
zaty bwu jatkaq.. huk3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright@IZZATY HEDRY