Tuesday, October 25, 2011

Punca Sering Mengalami Sakit Kepala


napa la sakit sangat pala ni .. selalu sangat sakit pala ,nak kata banyak pikaq tak kot, nak kata minum nescafe banyak2 , tak jugak .. nak kata ngadap laptop 24 jam tak kot, .. sebab apa pun tak tau la.. rasa2 tak dak keja tu yang sakit pala mai singgah sat kot... berdenyut semacam ja pala ni ... dah la lapaq nasi .. ilang selera nak makan ja .. jom tengok sebab musabab napa sakit pala sering belaku .. zaty search dekat pak cik goggle tak sat ..

1. Fikiran yang bercelaru atau tak menentu.

2. Duduk bertentangan dengan cahaya terang.

3. Memakai cermin mata yang tak sesuai dari segi "power" sama ada di sebelah mata kanan atau kiri atau kedua-dua belah.

4. Merenung atau melihat sesuatu benda dengan keadaan mata yang kabur atau kelabu.

5. Menghidap migrain, kencing manis, barah dan denggi.

6. Memakai pakaian yang kurang sesuai. Terutamanya yang agak ketat pada bahagian pinggang.

7. Memakai pewangi atau bau-bauan yang berlebihan.

last sekali kalau semua 7 punca di atas tak da dalam list hampa mungkin hampa menghidap tumor... oh no !.. bukan kot.. myb sakit pala besa ja ni ..;).. doakan kesihatan zaty ya ..:)





3 464 pengomen tegar !:

Mira Adzlia said...

owh..begitukah...baru tau..gud info..hehe :)

nurul said...

hadap laptop lama2 pening

Rai said...

actually banyak sangat punca sakit kepala..kalau rajin boleh baca kat wrongdiagnosis.com kalau tak silap.. antaranya sakit hidung, sakit mata,rabun, sakit telinga, sakit tengkuk, sakit otot bahu, banyak angin..macam2 lah..tekanan darah terlalu tinggi atau terlalu rendah pun boleh jadi punca..kurang air pun boleh contribute..

semuanya boleh jadi punca sakit kepala..so terlalu awal nak kata ada tumor..saya dah dari umur 12 tahun ada masalah sakit kepala.. kalau sakit kepala mesti guling2 sbb tak tahan..

terpaksa kunyah panadol dan minum air satu botol besar baru hilang.. kadang2 tak hilang sampai berhari hari..tapi alhamdulillah takde tumor atau kanser..

kalau risau jumpa je doktor..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright@IZZATY HEDRY